Selecteer een pagina
 

Alle schoonheid zit van binnen.

Maar zien mensen die schoonheid van binnen wel?

Durf jij jezelf te laten zien? Kleur te bekennen? Wat kan dat soms moeilijk zijn he? Want laten we eerlijk zijn, dan moet je natuurlijk wel weten wat jij te bieden hebt. Wat je kunt laten zien.

Het was voor de allerlaatste keer dat ik onderweg was naar mijn opleiding voor (imago)coach. Nu alweer drie jaar geleden. Het groepje vrouwen waar ik deze opleiding mee gevolgd had was inmiddels een hecht groepje geworden. We hadden in deze periode ook zoveel gedeeld. Veel van onze binnenkant was ter sprake gekomen. Kwetsbaar durven zijn kan heel leerzaam zijn. Vooral voor jezelf.
Ik had vaag zo’n ‘nu is het voorbij’ gevoel. Een beetje onzin natuurlijk. Je kunt daarna gewoon weer afspreken met elkaar. Maar goed.

Alle schoonheid zit van binnen

Terwijl ik dus onderweg was reed ik achter een vrachtwagen. Heel de achterkant was smerig. Dat stond er ook met grote letters op. IK BEN VIES. Niet echt een opbeurend uitzicht. Dus haalde ik hem snel in. Wat ik toen zag… Mijn mond zakte open van verbazing. De zijkant van de vrachtwagen liet iets heel anders zien dan de achterkant. Allemaal prachtige bloemen! Schitterende kleuren en vormen. Op de zijkant stonden ook heel andere woorden. ALLE SCHOONHEID ZIT VAN BINNEN.

Gek, maar het ontroerde me gewoon een beetje. Want dit was precies de reden waarom ik aan deze opleiding was begonnen. Vrouwen helpen om de schoonheid die van binnen zit tot uiting te laten komen. Om samen te ontdekken wat die schoonheid nou precies is. En om dat dan eventueel te vertalen naar hun uitstraling. Maar… first things first! Eerst moet het besef komen dat je waardevol bent. Moet je dus wel weten wat jouw talenten en kwaliteiten zijn.

Stap 1 voor schoonheid van binnen: Jouw kwaliteiten en talenten weten

Er zijn zoveel vrouwen die op die vrachtwagen lijken. Niet dat ze vies zijn natuurlijk. Maar wel dat ze aan de buitenkant of aan de wereld niet laten zien wat ze in zich hebben. Ze hebben de neiging om vooral naar anderen te kijken. Ze vergelijken zichzelf veel te vaak met anderen in plaats van dat ze eens nadenken over het feit: ‘hoe zou een ander míj dan zien? Wat heb ik een ander of de wereld te bieden?’ Het is waarschijnlijk zelfs zo erg dat ze daar niet eens in geloven.

Maar echt, geloof me, dat is niet waar!

  • Jij doet ertoe.
  • Jij hebt juist heel veel te brengen. Precies zoals je bent. Want van jou is er maar een.
  • Jij hebt jouw eigen specifieke levenservaring.
  • Jij hebt jouw unieke talenten en kwaliteiten. Waarschijnlijk gecombineerd met dat zesde zintuig HSP. De voelsprieten die lang niet iedereen heeft. Dat pakket in die speciale samenstelling maakt jou tot wie jij bent.
  • Jij bent namelijk bijzonder!

Je zou het eigenlijk eens aan anderen moeten vragen:

  • Wat vind jij bijzonder aan mij?
  • Wat vind jij dat ik goed kan?
  • Of deze: Wat vind jij mooi aan mij?
  • Nog een interessante vraag is deze: ‘Wat zou jij graag van mij willen hebben, waar ben je stiekem jaloers op?’

Je zult zo verbaasd zijn over de antwoorden die je krijgt.

Stap 2: Stop met vergelijken

Ik hoop dat deze blog het begin is. Het begin van het besef dat je wilt stoppen met kijken en vergelijken. Dat je gaat stoppen met negatief naar jezelf kijken. Zie ook jouw eigen schoonheid van binnen. Natuurlijk mag je positief naar een ander kijken, maar kijk zo ook naar jezelf. Wees positief over jezelf. Jij brengt kleur aan deze wereld. Zonder jou zou het saai zijn. Is het plaatje niet compleet.

Stap 3 : Kleur van je innerlijke schoonheid bekennen

Dat brengt me op een nog een vraag. Heb jij een lievelingskleur? Wist je dat deze kleur veel vertelt over waar jij goed in bent? Mensen met een voorkeur voor roze tinten zijn vaak zorgzaam en willen van betekenis zijn. Een hang naar groene tinten vertelt dat je van samenwerken houdt en een enorme hekel hebt aan ruzie. Ben je juist dol op oranje? Dan hou je hoogstwaarschijnlijk wel van gezelligheid en ben je avontuurlijk ingesteld.

Stap 4: Wees trots op jezelf!

Dit zijn zomaar wat voorbeelden. Dus snap je dat je letterlijk kleur te brengen hebt? Al die verschillende vrouwen worden samen een prachtig gemengd boeket van kleur. Geen één bloem is hetzelfde en dat moet juist niet. Bloemen vergelijken zichzelf trouwens ook niet. Neem een voorbeeld aan bloemen en wees trots op jezelf. Dan komt er ook rust. Voor jezelf, maar gek genoeg ook voor een ander. Als jij tevreden bent met jezelf (met je mooie en minder mooie kanten) dan durft een ander ook veel meer zichzelf te zijn bij jou.

Wil je meer ontdekken over de combinatie van positieve psychologie en de psychologie van kleur? Ben jij ook op zoek naar jouw talenten en kwaliteiten en wil je niet de focus leggen op waar je minder goed in bent? Dan zou ik het leuk vinden als je me gaat volgen op Instagram. Daar vertel ik je veel meer daarover. Ook deel ik open en eerlijk mijn eigen struggles. Zie ik je daar?

Liefs,
Corien

Corien is talentcoach voor vrouwen.
Bekijk hier haar website en volg haar op Instagram.