Selecteer een pagina
 

Gevoelig voor sfeer

Denk je dat je gevoelig bent voor sfeer?

Komt dat doordat je altijd doodop bent na een avondje gezelligheid? Terwijl anderen barsten van de energie door de leuke get together, heb jij er nog 2 dagen last van?

Komt dit je bekend voor?

Dat is helemaal niet zo gek. Want waarschijnlijk ontvang jij niet alleen de dingen die besproken worden tijdens de avond,  je voelt ook wat niet wordt uitgesproken. Wanneer je later die avond thuiskomt, denk je: waarom ben ik hier nou zo moe van geworden?

HSP en gevoelig voor sfeer

3 verschillende tips voor gevoelig voor sfeer

 • Tip 1: Stel duidelijk je grenzen & luister daarbij goed naar je eigen lichaam.

  Zeg soms ook eens ‘nee’ tegen een uitnodiging van je vrienden, vriendinnen of familie. Als de groep groot is of er zitten mensen bij waarbij je sneller je energie verliest, zeg dan gewoon eens ‘nee’.

 • Tip 2: Uit je emoties op een creatieve manier.

 • Je emoties leren uiten op een creatieve manier helpt om ze een plek te geven. Je blijft minder lang met negatieve emoties zitten. Hoe je dat doet?
 • Ga bij jezelf na of het al eens is gebeurd dat je voelde dat iemand in de ruimte zich niet op zijn of haar gemakt voelde. Is er een keer een moment geweest dat je dit hebt opgelost waardoor het je juist energie geeft?
 • Je kunt natuurlijk op deze persoon afstappen zodat jij je beter voelt. Maar wellicht wil je helemaal niet met deze persoon praten. Dan is er nog een andere mogelijkheid waarbij je je creativiteit kunt gebruiken. Het is een soort ‘pivot’-methode. Wees je bewust van deze gedachte en ga even naar de wc of loop even naar de keuken. Ga even de situatie uit. Bedenk waar je wel energie van zou krijgen als je even alleen bent en ga dat doel nastreven. Dus stap op degene af die je lang niet hebt gezien en waar je wel veel energie van krijgt. Kies voor jezelf.
 • Tip 3 voor gevoelig voor sfeer: Je bent zo als je bent.

  • Probeer je niet te veel met andere mensen te vergelijken. Natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar het zal je rust geven.
  • Iedereen is uniek en heeft in het leven tegenslagen, maar ook kwaliteiten. Focus op dat laatste en laat de tegenslagen je niet in beslag nemen.

   

  Veel HSP’ers hebben er last van dat ze gevoelig zijn voor sfeer. Dat kan knap lastig zijn tijdens je werk of in de omgang met vrienden of familie. Het kan echter ook in je voordeel gaan werken. De eerste stap om dit te doen is om te weten of je HSP bent. Daarvoor hebben we de HSP test ontwikkeld. Check of je een HSP bent zodat je kunt leren om hier goed mee om te gaan.