Selecteer een pagina
 

HSP Diagnose

HSP Diagnose

Hoogsensitiviteit is geen (psychische) stoornis, maar een persoonlijkheidskenmerk. Om een medische diagnose vast te stellen is er een ziekte of stoornis nodig. Een officiële HSP diagnose is dus niet mogelijk. Hoogsensitiviteit is bovendien niet iets wat je hebt, maar wat je bent. Wil je weten of jij HSP-er bent, doe dan hier de test en kijk of je jezelf herkent in de kenmerken.

Wetenschappelijk bewezen

Hoogsensitiviteit is dus geen diagnose, omdat het een eigenschap is. Als het een karaktereigenschap is en geen ziekte, dan kan het dus ook niet worden vastgesteld door artsen. Er zijn wel verschillende wetenschappelijke onderzoeken naar gedaan, die eigenlijk allemaal hetzelfde aantonen. Het is namelijk een kenmerk van het zenuwstelsel. Bepaalde hersengebieden zijn actiever dan gemiddeld, waardoor informatie harder en intenser binnenkomt. Hoogsensitieve mensen zijn door die eigenschap een stuk gevoeliger voor prikkels, geluiden en emoties. Van zichzelf, maar ook van anderen.

HSP diagnose verkeerd

Omdat je als HSP-er verschillende kenmerken kan hebben die overlappen met andere stoornissen, wordt er nog wel eens foutieve diagnose gesteld. Er zijn op een aantal vlakken gelijkenissen met bijvoorbeeld ADHD, autisme, maar ook borderline. Het zou dan ook goed zijn als we er veel meer over te weten komen en dat de medische wereld hoogsensitiviteit meer gaat erkennen, ook al is er geen diagnose. De onderzoeken die nu worden gedaan, gebeuren vaak zonder extra budget. 

Meer lezen over HSP, hier vind je een overzicht met alle blogs!

hsp diagnose