Selecteer een pagina
 

HSP relaties

HSP en relaties

 

 

Getrouwd zijn, verkering hebben en een relatie hebben is heerlijk! Je vindt elkaar altijd fantastisch, je houdt voor altijd van elkaar en wil altijd samen zijn.

 

Ok, let’s get real. Ik haal je uit deze droom. Dit voelt misschien als realiteit als je verliefd bent, maar dat is vaak van korte duur. Verliefd, verloofd en getrouwd zijn, het zijn allemaal fases die vragen om inzet. En of je nu hoogsensitief bent of niet, iedereen is anders, heeft een ander verleden en dan zijn er ook nog de verschillen tussen mannen en vrouwen, makkelijk is het nooit.

 

Snel verliefd
Hoogsensitieve mensen zijn over het algemeen snel verliefd. Wat ze er mee doen is een tweede, want zich overgeven aan een ander vinden ze lastiger.
Wat denkt de ander van mij? Hoeveel pijn doet het als ik de ander weer kwijt raak? Misschien kom ik wel over als een aansteller?
Dit zijn een paar van de doemscenario’s die een HSP regelmatig tegenhouden om een relatie aan te gaan. Ook bij samenwonen en trouwen slaat de twijfel vaak toe, want wat als het toch niet de juiste blijkt voor mij?

 

Niet begrepen voelen
Twijfel of de ander de juiste is komt vaak door het gevoel niet begrepen te worden. Veel hoogsensitieve mannen en vrouwen hebben een niet-hoogsensitieve partner die hen niet altijd begrijpt. Wat helpt om je beter begrepen te voelen? Accepteren dat de ander je nu eenmaal nooit helemaal zal begrijpen, het brein van een niet-hsp werkt anders, dus je zult altijd anders denken. Het is meestal niet de intentie van je partner om je niet te begrijpen, maar onkunde. Dat is andersom ook zo, want jij zult ook niet exact weten hoe jouw niet-hsp partner denkt.

 

Behoefte aan diepgang in een relatie
Als de ander niet hoogsensitief is kan het zijn dat er voor de hsp’er in de relatie diepgang mist in gesprekken. Dit kun je niet ineens van je partner verwachten. Zelf deed ik dit jarenlang wel, omdat ik mij onvoldoende bewust was van het feit dat mijn hersenen die diepgang automatisch opzoeken. Bij hem gebeurt dat niet zo snel.
En wat is er veranderd? Nu weet ik onze verschillen en verwacht ik de diepgang ook niet meer van hem. Ik zoek dit bij andere vrienden en vriendinnen die het wel hebben. En doordat ik bij mijn man de druk eraf gehaald heb kan hij meer ontspannen in mijn aanwezigheid en vinden we juist wel vaker samen die diepgang. Win-win situatie!

 

Wat als je wel een hoogsensitieve partner hebt
Als jij en je partner wel HSP relatie hebben kan dit zeker voordelen hebben in je relatie, je voelt elkaar aan en snapt elkaars denkwijze beter. Valkuil is dat je elkaar sneller mee kunt trekken in wat minder fijne emoties en elkaar er daardoor niet bovenop kan helpen. Ook kun je daardoor geleidelijk aan afhankelijk worden van het geluk van de ander om je zelf gelukkig te voelen. Praat daar dan veel over op momenten dat je beide goed in je vel zit en energie hebt om goed naar elkaar te kunnen luisteren. (Dit geldt overigens in alle soorten relaties)

 

 

Destructieve relaties
Een HSP is sneller geneigd om in een destructieve relatie terecht te komen en te blijven hangen. Denk bijvoorbeeld aan een partner met een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Waar een ander sneller stopt met een relatie met zo iemand, geeft een HSP soms heel veel kansen, wil het goede blijven zien in iemand en is trouw en loyaal. Ten koste van jezelf. Wil je hier meer over weten, dan is het boek ‘Leven zonder filter’ van Fleur van Groningen een aanrader.

 

 

 

Pak je ruimte in een relatie
Het is tegenwoordig al steeds meer bekend dat het goed is om tijd alleen te hebben, om ook je eigen identiteit te houden en bewaken. Met elkaar vergroeien klinkt mooi, maar in de praktijk betekent het vaak dat mensen zichzelf kwijt raken en geen idee meer hebben wie ze zijn en wat ze willen. De ander wordt dan hun identiteit en op een bepaald moment in het leven zijn ze dat zat en gaan juist uit elkaar. Want wat je ooit zo aantrekkelijk en leuk vond aan de ander, is verdwenen door de vergroeiing met elkaar.

 

 

Heb je (meer) behoefte aan tijd alleen, maak het bespreekbaar met je partner. Het zegt namelijk niks over jouw liefde voor de ander. Of misschien wel, dat je het juist heel goed wil houden en daarvoor eigen tijd nodig hebt. Ben je bang om je partner te missen als je alleen dingen gaat doen? Missen is iets prachtigs, dat betekent namelijk dat er liefde is. En waar liefde is, is angst om te verliezen.

 

 

Hoogsensitiviteit en uit elkaar gaan
Mensen vertellen mij regelmatig: als ik eerder had geweten dat ik hoogsensitief was, was ik waarschijnlijk niet gescheiden. Niet omdat mijn partner mij dan beter had begrepen, maar ik wel mezelf. En dan had ik geweten waar ikzelf en wij samen aan hadden kunnen werken.

 

 

Ik ben Margreet Bronk en bijna 10 jaar getrouwd met Jacob. En dat was verre van makkelijk. Sinds ik mezelf beter ken en onze verschillen accepteer en omarm, gaat het veel beter met ons samen. Iedere relatie kent vroeg of laat zijn moeilijkheden.
Als je vragen over hoogsensitiviteit en de liefde hebt, kan ik met je meedenken. Maar er zijn ook veel dingen in een relatie (of in het aangaan van een relatie) die niet met hoogsensitiviteit te maken hebben. Is er sprake van veel ruzie, grensoverschrijdend gedrag, pijn uit het verleden of andere moeilijkheden? Zoek dan hulp bij een relatietherapeut en neem het serieus, want dat ben je waard!

 

Wil je nog meer artikelen lezen over HSP? Bekijk dan de HSP en sport blog.