Selecteer een pagina
 

HSP en werken in het onderwijs

Ben je een hoogsensitief persoon (HSP) en werk je in het onderwijs dan kan dat lastig zijn maar het heeft ook voordelen.

Een HSP ervaart de wereld om zich heen op een intensere manier. Geluiden, geuren en gesprekken komen feller binnen. Natuurlijk zijn er voordelen van HSP namelijk: je kunt je liefdevol verbonden voelen met de natuur maar ook met kinderen en volwassenen. Dat is natuurlijk erg fijn voor een HSP die werkt in het onderwijs.

Desondanks zijn er in het werken in het onderwijs ook veel prikkels waar je als HSP-er goed mee moet leren omgaan. Hier alvast 2 tips die je kan gebruiken als HSP’er tijdens het werken in het onderwijs.

Tip 1: Zelfzorg

  • Zorg ervoor dat jezelf kent. 
  • Weet wat je sterke kanten en valkuilen zijn. 
  • Bedenk wat jij nodig hebt.

Voorbeeld: Plan rustpunten in zodat je even een moment voor jezelf hebt tijdens en tussen de lessen. Ga bijvoorbeeld niet je pauze doorbrengen samen met veel andere leraren. Kies er desnoods een waar je het goed mee kunt vinden. Rust voor jezelf nemen tijdens het werken in het onderwijs is niet alleen goed voor jou, maar ook voor de kinderen zodat ze leren dat ze op dat moment even niks kunnen vragen.

Tip 2: HSP en werken in het onderwijs: Mindset

  • Zie jezelf als persoon met kwaliteiten.
  • Focus op de mogelijkheden.

Voor meer HSP tips bij werken in het onderwijs en meer balans in je leven als HSP’er kun je terecht bij mijn HSP tips-blog en in de HSP academie. Daarin vind je een video over HSP en werken in het onderwijs.